Kun kysyn koiranohjaajilta mitä he toivovat kurssilta, vastaa ainakin yksi kurssilainen rauhoittumisen taidon. Monesti ohjaajat myös toivovat, että koira kohdentaisi energiansa omistajan näkökulmasta oikeisiin asioihin. Taukomatto onkin loistava työväline selkeyttämään treeniä ja opettamaan koiralle myös rauhoittumisen taitoa. Taukomattoharjoittelu on kuitenkin tämän lisäksi paljon enemmän, jonka vuoksi se lukeutuu omaan työkalupakkiini. Mattoharjoittelun monet ulottuvuudet ja kerrokset lähtevät aukeamaan usein vasta treenin edetessä. Mutta uskon ja toivon, että kirjoitukseni saa sinut ainakin kokeilemaan mattoharjoittelua!
Mikä taukomatto oikein on ja miten se tulisi koiralle opettaa?
Taukomatto on jo kohtuullisen tunnettu työväline ja ilahduttavan moni lähtee opettamaan sitä jo omalle pennulleen. Taukomatto voi olla mikä vain konkreettinen alusta, missä koiran on mukava olla. Matto voi olla myös esimerkiksi jalallinen peti, fleaceviltti tai kylpyhuoneenmatto. Mattotreeni on yksi Leslie McDevittin kehittämistä control unleashed -peleistä, joissa tarkoituksena opettaa koiralle kaavamaisia toimintamalleja.
Taukomattoharjoittelu aloitetaan tekemällä taukomatolle hakeutumisesta kannattavaa. Aluksi koiraa palkitaan esimerkiksi taukomaton tutkailusta tai kaikesta kiinnostuksesta mattoa kohti. Mitä enemmän vahvisteita (esim. makupaloja) tuodaan matolle, sitä todennäköisemmin koira hakeutuu sinne koko ajan enemmän. Jos näin ei käy kannattaa tarkistaa kaksi asiaa.
- Onko palkka riittävän motivoiva ja koiran mielestä tavoittelemisen arvoinen
- Onko ympäristö liian haastava ja voisiko sitä muokata jotenkin
Hakeutumista kannattaa harjoitella siten, että koiralle heitetään niin kutsuttu harhanami. Harhanami on makupala, joka heitetään koiran nähden maton ulkopuolelle. Näin koira saadaan luonnollisesti matolta pois ja pystymme testataamaan tuleeko koira vielä uudelleen matolle namin syömisen jälkeen. Näin voimme varmistua siitä ymmärtääkö koira tehtävän ja onko se edelleen mielekästä koiralle.
Hakeutumisen lisäksi voimme lähteä harjoittelemaan toivottua asentoa (yleensä makaaminen) esimerkiksi houkuttelemalla makupaloilla tai sanomalla asentovihjeen (”maahan” / ”istu”). Tavoitteena kuitenkin on, että jatkossa matto itsessään tarkoittaa tiettyä asentoa eikä koira tarvitse erillistä pyyntöä esimerkiksi maahanmenolle.
Kun hakeutuminen sujuu hyvin, aletaan käytökseen lisätä kestoa eli aikaa, jonka ajan koira pysyy matolla ilman, että välissä poistuu sieltä. Keston jälkeen voidaan lisätä ohjaajan etäisyyttä mattoon nähden sekä erilaisia häiriöitä. Häiriöitä tulee lisätä maltillisesti ja pyrkiä siihen, että koira onnistuisi mahdollisimman todennäköisesti. Esimerkiksi muut koirat kannattaa lisätä treeniasetelmaan vasta, kun koira osaa maton todella hyvin ilman häiriöitä. Lisäksi kannattaa miettiä, miten lähelle häiriöt tuodaan koiraan nähden.
Mattokäytöksen voi (ja kannattaakin) vihjeistää, mutta ennen kaikkea maton itsessään tulisi olla voimakkain vihje. Maton nähdessään koiran tulisi innokkaasti tarjota sitä.
Maton avulla opit selkeyttämään treeniä
Taukomaton avulla voidaan selkeyttää koiralle, koska kannattaa tarjota aktiivisuutta ja koska taas passiivisempaa käytöstä. Monet energisetkin koirat väsyvät, jos ne käyttävät energiansa ”vääriin” asioihin, kuten tauolla puuhasteluun. Matto on hyvä, koska se on konkreettinen paikka koiralle eikä epämääräinen ”käy johonkin tähän” -kriteeri, jota ohjaajan on myös vaikeampi ylläpitää.
Aina ohjaaja ei pysty pitämään sataprosenttisesti huomiotaan koirassaan ja silloin huolellisesti opetetusta taukomatosta on hyötyä. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi kouluttajan kanssa jutteleminen, treenivälineen hakeminen ilman koiraa, tavaroiden etsiminen treenikassista tai rataantutustumistilanteet rally-tokossa ja agilityssä. Monikoiratalouksissa taukomatto selkeyttää kenen kanssa treenataan ja kuka on tauolla.
”Taukomatto ei ole vain tapa hakea rauhallista mieltä, vaan harjoitella myös kommunikoimaan oman koiran kanssa.”
Hyvin suunniteltuun treeniin kuuluu myös hyvin suunniteltu tauko. Toimiva taukokäytös tukee myös itse treenin onnistumista, sillä kaikki edeltävä toiminta tulee vaikuttamaan treenin onnistumiseen. Siksi tauon merkitystä ei kannatakkaan vähätellä!
Taukomaton avulla koira oppii ehdottamaan asioita!
Yhden kohdetaidon avulla koira oppii tarjoamaan usein myös muita kohteita ja olemaan itse aktiivinen toimija. Koira myös oppii, että hänen toiminnallaan on väliä. Taukomaton harjoittelu tukee siis myös muiden asioiden oppimista ja vahvistaa koiran oma-aloitteellisuutta.
Jos taukomatto rakennetaan positiivisesti vahvistamalla, se on koiran mielestä aito valinta, jota koira voi itsekin ehdottaa. Tällöin koira voi mennä matolle esimerkiksi tilanteen ollessa sille epäselvä tai jotenkin haastava. Koiran ehdottaessa taukomattoa, meidän kannattaa aina palkita siitä. Tällä vahvistamme koiran halua kommunikoida kanssamme ja mahdollisuutta vaikuttaa tilanteisiin. Koiramme ovat tyytyväisempiä ja hyvinvoivempia, mitä enemmän niiden tarpeita ja tunteita kunnioitetaan. Taukomatto ei ole vain tapa hakea rauhallista mieltä, vaan harjoitella myös kommunikoimaan oman koiran kanssa.
Taukomattoa voidaan käyttää apuna myös koiralle haastavissa tilanteissa luomaan turvaa tuttuudellaan. Kuten tiedämme rutiinit luovat selkeyttä ja auttavat meitä ihmisiäkin toimimaan haastavissakin olosuhteissa. Taukomattoa voidaan hyödyntää esimerkiksi halliintulorutiineihin ja paikallaolon harjoitteluun – etenkin, jos ne ovat koiralle syystä tai toisesta haastavia. Taukomatto on näissä tilanteissa useinkin nerokas johtuen sen kaavamaisuudesta ja ennakoitavuudesta. Nämä elementit lisäävätkin koiran turvallisuuden tunnetta.
Toisaalta jos koira ei pysty menemään matolle, sekin kertoo meille jostain. Esimerkiksi koira saattaa tehdä matolle tarjoamista hienosti sermin takana, mutta ilman sermejä koira onkin kiihtynyt ja ääntelee. Matto voikin olla myös starttinappula, joka kertoo voidaanko tehtävää ylipäätänsä edes aloittaa ja onko se sopivan vaikeustasoltaan.
Taukomattoharjoittelun muistilista
- Harjoittele ensin helpoissa ympäristöissä. Rauhoittuminen on ihmisillekin helpompaa kodin hiljaisuudessa kuin massatapahtuman hälinässä.
- Taukomatto ei ole koskaan rangaistus vaan siitä halutaan koiran silmissä mukava juttu! Arvota taukomattoa palkitsemalla siitä runsaasti.
- Taukomattoon yhdistyy mekaanisen käytöksen lisäksi myös tunnekokemus. Voit vahvistaa koiran rauhallisuutta, olemalla itse rauhallinen, toimittaa palkkiot rauhallisesti sekä vahvistamalla koiran rauhallisuuteen viittaavia eleitä.
- Muista, että taukomatto rakentuu pienin palasin ja laatu korvaa määrän. Kannattaa treenata mielummin vähän ja useasti kuin liikaa kerralla, jolloin koirasi helpommin myös väsyy treenaamiseen.